Ξεκαρφώματα

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Έτος έκδοσης: 2015
Αριθμός σελίδων: 232
ISBN: 978-960-461-639-8

100 αντι-κείμενα δημιουργικής ασάφειας

Ένα διαφορετικό βιβλίο παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος. Είναι τα «Ξεκαρφώματα» του Κάπα Σαρδάμ (κατά κόσμον Κώστα Μαρδά), ο οποίος, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, παρωδεί υπό τύπον ρεπορτάζ, τα πολιτικά γεγονότα από το 2014 έως τις αρχές του 2015. Κάτι σαν ημερολόγιο γέφυρας από τις γραβάτες στα πουκάμισα.

Πρόκειται για 100 σατιρικά κείμενα γραμμένα στην εφημερίδα «Στο Καρφί», που υπερβαίνουν την επικαιρότητα. Συνιστούν το χιούμορ μιας μεταβατικής χρονιάς σε μια Ελλάδα που παραδέρνει μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας. Ένα βιβλίο που λειτουργεί ως σουρεαλιστικό χρονικό.

 

Ιδού κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι:
– Το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή σε χασαποταβέρνα της Ραφήνας.
– Τα events του Ξηρού στον Κορυδαλλό.
– Η μεσολαβητική προσπάθεια του Μπαν Κι Μουν για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου.
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το Μνημόνιο της Ανάστασης.
– Η Τηλεοπτική Αριστερά.
– Τα δερματικά προβλήματα του Αντώνη Σαμαρά από το σκίσιμο των Μνημονίων.
– Πως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών απειλεί με κατάρρευση όλη την Ευρωζώνη!
– Τα κυβερνητικά σχέδια για τη σύλληψη της τρόικας.
– Οι 100.000 ώρες του Γιάννννη Βαρουφάκη στον αέρα.
– Η γκαρντα-ρόμπα του υπουργού Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.

Κριτικές - Δημοσιεύματα

Με τον Κώστα, έχουμε μια φιλική σχέση που έρχεται από πολύ μακριά, γι’ αυτό, ίσως να χρειαζόμασταν τη βοήθεια της αρχαιολόγου κυρίας Περιστέρη, προκειμένου να ανασκάψει τον τύμβο της γνωριμίας μας και με τα οστά που θα βρεθούν, να προσδιορίσει το DNA εκείνο, που κρατά την αλληλοεκτίμηση σε τόσο υψηλά επίπεδα. Ο Κώστας, είναι ένας πολυσύνθετος, ταλαντούχος δημοσιογράφος, και μια πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα. Στο επάγγελμά μας, τη δημοσιογραφία (και όπως λέει ο Μαρδάς… «καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή»…), είθισται να υπάρχουν ειδικότητες (όπως εν τω στρατώ κτηθείσες). Άλλος χρήζεται πολιτικός συντάκτης, άλλος αρθρογράφος, έτερος ελεύθερος ρεπόρτερ ή κάποιου υπουργείου ή καλλιτεχνικός συντάκτης και λοιπά. Για τον Κώστα, δεν υπάρχουν στεγανά και αυτοπεριορισμοί. Είναι ένας καθολικός συντάκτης, που μπορεί και διακονεί όλα τα είδη του ρεπορτάζ, με την ίδια επιτυχία. Και τη δυνατότητά του αυτή, δεν την εξάντλησε μόνο στις εφημερίδες όπου εργάστηκε, αλλά τη διοχέτευσε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με πολλές και ποικίλες εκπομπές, έξω από τα ειωθότα».

Γιάννης Αμανατίδης, Διευθυντής εφημερίδας Καρφί, 2015

 

Η καταγραφή του σήμερα με εκλεπτυσμένη σάτιρα, από ένα συγγραφέα με πολυσχιδή διανοητική δράση.

Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής, 14 Ιουνίου 2015

 

Η παρέλαση ονομάτων, γεγονότων και καταστάσεων έχει συχνά κάτι το άναρχο και το υπερρεαλιστικό. Αλλά έτσι είναι πάντοτε η σάτιρα: δεν σέβεται τη λογική και περιφρονεί την τάξη. Γιατί ο δικός της σκοπός είναι ως εξορισμού βέβηλος. Η σάτιρα δεν θέλει τη σύμβαση, το αυτονόητο και το κατεστημένο, αλλά θέλει να θίξει τα σύμβολα και να αμφισβητήσει τα καθιερωμένα. Το ίδιο κάνει και ο Μαρδάς: συνδυάζει τα ασυνδύαστα, επιστρατεύει τη φαντασία του, που αποδεικνύεται ανεξάντλητη σε επινοήσεις, βάζει τους ήρωές του να διαπλεύσουν ωκεανούς και να διασχίσουν ηπείρους, για να συνευρεθούν εντέλει στους πιο απίθανους τόπους. Το αποτέλεσμα είναι μια πολιτική καθημερινότητα παγιδευμένη με τα εκρηκτικά υλικά του γέλιου.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός λογοτεχνίας, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 22 Μαΐου 2015