Προ-Ίμια Πολέμου

Εκδόσεις: Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης: 2018
Αριθμός σελίδων: 800
ISBN: 978-960-08-0778-3

Οι ελληνοτουρκικές κρίσεις από τα Σεπτεμβριανά στον θαλάσσιο Αττίλα (1955-2018)

Ένα σύγγραμμα για το θρίλερ των ελληνοτουρκικών κρίσεων, που συνδυάζει εξιστόρηση αλλά και ανάλυση του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο και στην Κύπρο, εν μέσω του διπολισμού Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας και ο τρόπος χειρισμού των κρίσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις: Αλέξανδρου Παπάγου, Γεωργίου Παπανδρέου, Γεωργίου Παπαδόπουλου, Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα.
Λάθη, πάθη, ανεπάρκειες.
Οι εισβολές της Άγκυρας, οι αντιδράσεις της Αθήνας, η κηδεμονία της Ουάσινγκτον, η ουδετερότητα της Μόσχας, ο μύθος των ευρωπαϊκών συνόρων και η απώλεια κυριαρχίας.
Ηρωικές ανοησίες, μίσος, ίντριγκες, εξτρεμισμοί, εγωισμοί, παρανόηση, πολεμικός χριστιανισμός, θηριώδης τζιχαντισμός, μιντιαρχία-fake news.
Ο κλαυσίγελως του κατευνασμού-παρορμητισμού.
Η στρατηγική αξία των Βάσεων στη Σούδα ως ανάχωμα στο Grexit, αλλά και η αμερικανική προστασία που δεν εγγυάται τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο.
Το οικόπεδο «Ελλάς» μεταξύ άγριας Δύσης και εξαγριωμένης Ανατολής.
Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας για την στρατηγική αποσταθεροποίησης από Αφγανιστάν έως Λιβύη.
Το δόγμα Ερντογάν περί «γαλάζιας πατρίδας» και «τα νησιά κάτω από τη μύτη μας είναι δικά μας».
Ο πόλεμος των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ιερός πόλεμος του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Μια αφηγηματική μελέτη, πέρα από τον εθνομηδενισμό και τον εθνικισμό, για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαχείρισης κρίσεων, μιας κουλτούρας αξιοπρεπούς ειρήνης, μιας κουλτούρας συνόρων.

 

Θαυμάσιο βιβλίο! Σ΄ ευχαριστώ ως Έλληνας για τους πνευματικούς σου αγώνες που δίνεις για την αξιοπρέπεια του τόπου μας.

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος ΝΔ

 

Συνδυάζει τη στρατηγική με την πολιτική ανάλυση. Το βιβλίο πρέπει να εισαχθεί στη διπλωματική Ακαδημία για να ξέρουν οι διπλωμάτες πώς να διαπραγματεύονται.

Αλέξης Παπαχελάς, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

 

Πολύτιμο βοήθημα για Πρωθυπουργούς, Υπουργούς Εξωτερικών, Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ για σύσταση ολοκληρωμένου Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων. Το πόνημα αυτό, εκτός του προβληματισμού και των πικρών σκέψεων που μας προκαλεί, μας δίνει και την απόλαυση ενός καλογραμμένου βιβλίου, που όταν το αρχίσεις δεν σταματάς.

Μανούσος Παραγιουδάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

 

Ο Κώστας Μαρδάς, κάνοντας ιστορική αναψηλάφηση αναδεικνύει το μέγα ζήτημα της κυριαρχίας και καταξιώνεται όχι μόνο ως ρεπόρτερ, αλλά και ως γεωστρατηγικός αναλυτής.

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

 

Το βιβλίο πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο. Διαβάζοντάς το έμαθα πράγματα που δεν τα ήξερα ούτε εγώ που ασχολούμαι με τα ελληνοτουρκικά.

Μιλτιάδης Έβερτ, πρώην Πρόεδρος ΝΔ

 

Έργο όχι απλώς ερευνητή – δημοσιογράφου, αλλά ερευνητή – ιστορικού.

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών