Πίσω από τον Ήλιο - Ανδρέας Παπανδρέου οράματα και εφιάλτες

Εκδόσεις: Γνώση
Έτος έκδοσης: 1995
Αριθμός σελίδων: 560
ISBN: 978-960-235-576-3 

Ανδρέας Παπανδρέου οράματα και εφιάλτες

Η αθέατη όψη της Αλλαγής. Ανδρέας Παπανδρέου: Από το κολέγιο στην πρωθυπουργία. Για πρώτη φορά στο φως άγνωστες μαρτυρίες και αποκαλυπτικοί διάλογοι του Ανδρέα Παπανδρέου με τους υπουργούς του. Το φαινόμενο της Ανδρεολατρίας. Η κρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Τα καπετανάτα του Εκτελεστικού Γραφείου. Το ηγετικό οικοσύστημα και η εσωκομματική Λερναία Ύδρα. Τα παρασκήνια των ανασχηματισμών. Οι οικονομικές αλλαγές και το κοινωνικό κράτος. Η ένοπλη αντιπολίτευση της 17 Ν. Το άτακτο τέκνο της Ατλαντικής Αδελφότητας. Τα φλερτ με τη Μόσχα. Αραβικός έρωτας και θάνατος στην Αθήνα. Οι ελληνοτουρκικές εκρήξεις στο Αιγαίο και ο αμφιλεγόμενος συμβιβασμός. Ο ρόλος της CIA στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Τα μεγάλα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ. Ανδρέας Παπανδρέου: οράματα και εφιάλτες. Ένα πολιτικό ιστόρημα∙ ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

«Βιβλίο πολύτιμο. Ζωντανεύει την Ιστορία μιας εποχής που ζήσαμε. Αντικειμενικά, γλαφυρά, εύστοχα περιγράφει τα συμβάντα και ερμηνεύει πρόσωπα και πράγματα. Πολύτιμο ειδικά για τη γλώσσα της Αλλαγής».

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

«Το ΠΑΣΟΚ από το ζιβάγκο στην γραβάτα».

Εφημερίδα Ημερησία

 

«Το βιβλίο φωτίζει τα γεγονότα που ιστορεί επισημαίνοντας άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες, με συνέπεια να γίνεται ελκυστικό για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να εισχωρήσει πίσω από το παρασκήνιο».

Μιλτιάδης Έβερτ, Πρόεδρος Ν.Δ.

 

«Καμιά πορεία, κανένα οδοιπορικό Πίσω από τον Ήλιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η δουλειά σου όμως είναι άριστη. Και κανείς δεν περίμενε τίποτα λιγότερο από σένα».

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος ΝΔ

 

«Δείξατε μια φροντίδα για αντικειμενική προσέγγιση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου. Βεβαίως, η δική μου προσέγγιση είναι σαφώς επηρεασμένη αποκλειστικά από την πολιτική Παπανδρέου, χωρίς να μπορώ να πλησιάσω τις πολύ προσωπικές ιδιότητές του. Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ μια σκέψη για προβληματισμό. Αναφέρεται γενικά ως χαρισματικός ηγέτης. Η δική μου άποψη είναι ότι ένας ηγέτης αναδεικνύεται χαρισματικός όταν έχει ικανότητες, αλλά και όταν τον ευνοούν οι αντικειμενικές συνθήκες. Και αναφέρομαι κυρίως στους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και στην καλλιέργεια αυταπατών για τον ρόλο της».

Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε.

 

«Αποκαλύπτει τη διγλωσσία του Ανδρέα Παπανδρέου και στα ελληνοτουρκικά, παραθέτει αποδείξεις για τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία το πλήθος των ρουσφετολογικών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και η αποθέωση του κομματικού κράτους, δείχνει την αντίφαση ανάμεσα στην αντιπλουτοκρατική ρητορική του ΠΑΣΟΚ και στην σκανδαλώδη εύνοια απέναντι σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Σπύρος Λιναρδάτος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, εφημερίδα Βήμα