Μια «επίκαιρη» συνέντευξη του 2010 για τα προσωπικά, αλλά και τα ιδεολογικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τα εκμυστηρεύθηκε στον Κώστα Μαρδά, θα μεταδώσει σε επανάληψη το περιφερειακό κανάλι Αττικής BLUE SKY, την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. (Απευθείας και από τον υπολογιστή σας – Προσεχώς και από την τηλεόραση της Αλήθειας).
Πρόκειται για μια συνέντευξη-ντοκουμέντο του «άγνωστου» Κυριάκου, που μίλησε στον συμπατριώτη μας Κώστα Μαρδά στην εκπομπή του «Προσωπικά Δεδομένα», στις 31 Ιανουαρίου του 2010, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε εκλεγεί τον Οκτώβριο του 2009 για τρίτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, ενώ η Νέα Δημοκρατία, μετά από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, είχε χάσει από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
Παρακαλέσαμε τον συμπατριώτη μας δημοσιογράφο να μας δώσει τα βασικά σημεία της σπάνιας συνέντευξης.
Σε ανύποπτο χρόνο, εμφανίζεται ένας Μητσοτάκης, να απαντάει στις επιθετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, υπέρ ενός συστήματος που συνδυάζει τη φιλελεύθερη οικονομία με την κοινωνική πρόνοια. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί, η συνέντευξη έχει ιστορικό ενδιαφέρον, αφού η μετάδοσή της συμπίπτει με την πρωτοφανή κρίση, λόγω της θανατηφόρου πανδημίας, την οποία διαχειρίζεται ο «μικρός» που έγινε Πρωθυπουργός, προκαλώντας μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον.
(ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ) :
- Γυρίσαμε οικογενειακώς το ’74 στην Ελλάδα, από τη Γαλλία, όπου είχε καταφύγει η οικογένεια μου, επειδή ο πατέρας μου είχε συλληφθεί τη νύχτα του πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967. Στο σχολείο, όταν γυρίσαμε στην Αθήνα, δεν μιλούσα καλά τα ελληνικά… Γιατί στο Παρίσι πήγαινα σε κρατικό νηπιαγωγείο και η πρώτη γλώσσα που έμαθα συστηματικά ήταν τα γερμανικά. Την Ελλάδα την γνώριζα μέσα από τις διηγήσεις των γονιών μου και μέσα από ποιήματα.
- Πήγα Γυμνάσιο στο… αριστερόστροφο Αμερικανικό Κολέγιο στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980, επί ΠΑΣΟΚ. Ήμουν πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας και, ναι, στις εφηβικές αντιπαραθέσεις, μου έλεγαν για την Αποστασία του 1965 και τον πατέρα μου. Όμως, οι αντιπαραθέσεις μας δεν ξεπερνούσαν τα όρια. Όσο για την περίφημη φωτογραφία στις εκλογές του 1985, με δύο γερμανούς των ΕΣ ΕΣ, όλοι ήξεραν ότι ήταν προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είχε καταδικασθεί για αντιστασιακή δράση από γερμανικό στρατοδικείο της Κρήτης δύο φορές εις θάνατον, όπως ήξερε η Αριστερά. Με την οποία Αριστερά ο Κώστας Μητσοτάκης είχε καλές σχέσεις, γι’ αυτό και αποφεύχθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στο νησί.
- Πανεπιστήμιο πήγα στο Χάρβαρντ για να αποφύγω τα σχόλια, ότι στην Ελλάδα ευνοούμαι. Αποφοίτησα αριστούχος, και ας είπαν ότι μπήκα με… μέσον. Εκεί δεν χωράει μέσον, αφού ήμουν απλώς ο Κυριάκος. Η πτυχιακή μου εργασία αφορούσε τη συμφωνία των αμερικανικών βάσεων και την απόσπαση ανταλλαγμάτων (έναντι του τουρκικού κινδύνου).
- Δούλεψα δύο χρόνια στο Λονδίνο στην Chase Manhattan Bank και στην Mc Kenzie Bank.
- Έκανα τη θητεία μου δύο χρόνια, εκτός Αθηνών, στην Αγχίαλο, στην Πολεμική Αεροπορία.
- Στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ , στις ΗΠΑ , πήρα δεύτερο μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.
- Το 1997 ανέλαβα διευθύνων σύμβουλος σε θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Συνολικά, δούλεψα 10 χρόνια πριν μπω στην πολιτική. Ούτε ο πατέρας μου μήτε η μητέρα μου με ωθούσαν στην πολιτική. Τους το ανακοίνωσα ξαφνικά, χωρίς να ζητήσω τη γνώμη τους.
(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ)
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ: Τι έφταιξε και ο Κώστας Καραμανλής έριξε το καράβι στα βράχια;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας… Γι’ αυτό χάσαμε με διαφορά 10 μονάδες. Γιατί δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Εγώ έλεγα ότι η ήπια προσαρμογή θα αποτύχει. Τώρα , ως κόμμα , πρέπει να αναμετρηθούμε με τον κακό μας εαυτό! Με τη σημερινή κυβέρνηση (Γιώργου Παπανδρέου) βαδίζουμε σε τραγικό αδιέξοδο…
ΜΑΡΔΑΣ: Κι εσείς, οι βουλευτές, τι κάνετε από άποψη περικοπών δαπανών; Κόψατε το 50% της βουλευτικής σας αποζημίωσης;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ανοιχτός σε περικοπή. Αλλά να σπάσει και η Β΄ Περιφέρεια για να μην υπάρχουν τόσα έξοδα για μια υποψηφιότητα.
ΜΑΡΔΑΣ: Σας απασχολεί η μεγάλη ταξική διαφορά στην κοινωνία μας; Είσθε το κόμμα του Κεφαλαίου;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα του Κεφαλαίου! Είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα! Το ΠΑΣΟΚ είναι που ψηφίζεται από το Κεφάλαιο… Αντιθέτως: Οι έχοντες ανάγκη, οι μη προνομιούχοι, ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία.
ΜΑΡΔΑΣ: Μιλάτε συχνά για τα προνόμια των εργαζομένων…
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι με 100.000 ευρώ , όπως ήταν στον ΟΛΠ…
ΜΑΡΔΑΣ: Εκτός από τους προνομιούχους εργαζόμενους… Υπάρχουν και οι προνομιούχοι βιομήχανοι, που έγιναν βιομήχανοι από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, τα οποία ήταν κατατεθειμένα άτοκα στην Εθνική από το 1950 και δόθηκαν ως δάνεια για να γίνουν βιομήχανοι…
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή η βιομηχανία δεν είχε υγιείς βάσεις και μόνο λίγοι επέζησαν τώρα στον ανταγωνισμό.
ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχουν και οι προνομιούχοι του Κεφαλαίου που φοροδιαφεύγουν…
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μεγάλη κοινωνική αδικία είναι όταν φοροδιαφεύγουν… Αφορά και το μεγάλο και το μικρό και το μεσαίο Κεφάλαιο. Αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΜΑΡΔΑΣ: Πάντως, άλλο είναι να παλεύει κανείς για το χαβιάρι του, και άλλο για το ψωμί του… Το θέμα είναι ότι πλούτος συσσωρευμένος υπάρχει!
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι αντίθετος με το να πλουτίζουν κάποιοι. Αλλά να πλουτίζουν παραγωγικά. Υπήρξα, ως φοιτητής, μελετητής της μαρξιστικής θεωρίας. Ο καπιταλισμός, έτσι όπως διαμορφώθηκε, χωρίς κανόνες, με την παγκοσμιοποίηση, είναι μη βιώσιμος (…) Αν δεν υπάρξει μια μίνιμουμ κοινωνική πολιτική, το σύστημα θα καταρρεύσει. Το Κράτος πρέπει να παίζει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Χωρίς να θέτει εμπόδια.
ΜΑΡΔΑΣ: Επειδή μιλάτε συνεχώς για μεγάλες δαπάνες… Πόσες είναι οι δαπάνες και πόσα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Περίπου 55 δισ. προϋπολογίζονται τα φορολογικά έσοδα και πάνω από 70 δισ. τα έξοδα-δαπάνες…
ΜΑΡΔΑΣ: Εκτός από τις δαπάνες για τις υποχρεώσεις του δημοσίου… Υπάρχουν και δαπάνες που πάνε σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες…
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες….
(… )
ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το βασικό σας γνώρισμα;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι επίμονος! Βάζω στόχους! Είμαι προγραμματισμένος!
ΜΑΡΔΑΣ: Η αγαπημένη σας λέξη;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξιοκρατία!
(ΚΑΝΑΛΙ BLUE SKY, Εκπομπή Κώστα Μαρδά, «Προσωπικά Δεδομένα», 31 Ιανουρίου , 2010)