«Είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν δεσμεύθηκε – δείχνοντας στο χάρτη με…λέιζερ – ότι θα στείλει ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της… Ιεράπετρας και ο Πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Αυτό είπε καλεσμένος του Δημήτρη Οικονόμου, στην πρωινή ενημερωτική του ΣΚΑΪ, Παρασκευή πρωί (27/12/19), ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς.
Και τόνισε:
«Συνεπώς: Έτσι που ήρθαν τα πράγματα από την παρορμητικότητα των Κυπρίων αδελφών μας, το δίλημμα είναι:
Άμυνα ή Συμβιβασμός…».
Ο χιώτης δημοσιογράφος εξήγησε που θα μας οδήγησε η Χάγη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976:
«Ο συμβιβασμός μπορεί θα επέλθει μέσω της προσφυγής μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Που όμως, στην παρόμοια κρίση τον Αύγουστο του 1976, με το ερευνητικό πλοίο “Χόρα” και την τυχοδιωκτική προτροπή Ανδρέα Παπανδρέου…βύθισής του, απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης Καραμανλή για λήψη προσωρινών μέτρων λόγω προσβολής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από υποβρύχιες ηχοβολές. Το απέρριψε, υιοθετώντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η ζημία που προκλήθηκε στην μη οριοθετηθείσα υφαλοκρηπίδα δεν ήταν ανεπανόρθωτη! Όπως απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της Ελλάδας: Να αποφανθεί το Δικαστήριο επί των αρχών οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το απέρριψε, επικαλούμενο τη ρήτρα αναρμοδιότητας που είχε καταθέσει η Ελλάδα όταν ιδρύθηκε, λέγοντας ότι δεν θα αναγνώριζε αποφάσεις του Δικαστηρίου εφόσον αφορούσαν θαλάσσια σύνορα. Ο Καραμανλής προσέφυγε επίσης ταυτόχρονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έλαβε ουδέτερη θέση, καλώντας και τις δύο χώρες σε διαπραγματεύσεις.. Η διπλή προσφυγή έδωσε, πάντως, μια εκτόνωση της κρίσης, αναγκάζοντας τον Καραμανλή, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, να δεχθεί το Πρωτόκολλο της Βέρνης, που πάγωσε- γκριζάρισε την υφαλοκρηπίδα σε συμφωνία με τον Ντεμιρέλ».
Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας του επίκαιρου βιβλίου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, εξήγησε επίσης την αρνητική κατάληξη που είχε στο τέλος και η κρίση του Μάρτη 1987 επί Ανδρέα Παπανδρέου:
«Το ίδιο πίσω έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου το Μάρτιο του 1987. Ενώ, πράγματι απείλησε την Τουρκία επί τρεις μέρες, την τέταρτη αναγκάστηκε να δεχθεί το αίτημα του Οζάλ να ακυρώσει τη γεώτρηση που ετοίμαζε η καναδική εταιρεία Ντένισον έξω από τη Θάσο, εκτός των χωρικών υδάτων μας των 6 μιλίων, αλλά στην θεωρούμενη – αλλά μη οριοθετηθείσα – ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπέκυψε και αυτός, όταν είδε πως η Βουλγαρία, όπου έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια πήρε ουδέτερη θέση, ενώ η βάση της Νέας Μάκρης- την οποία πήγε να κλείσει για να πιέσει τους Αμερικάνους – δεν έκλεισε ούτε για ένα λεπτό.. Έτσι, μένοντας μόνος και προκειμένου να αποφύγει ελληνοτουρκικό πόλεμο, υποχρεώθηκε να δεχθεί και εκείνος το Πρωτόκολλο της Βέρνης, αποδεχόμενος το γκριζάρισμα της υφαλοκρηπίδας (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα). Ας σταματήσει λοιπόν ο πασοκικός μύθος ότι ο Ανδρέας κατατρόπωσε τους Τούρκους στο Αιγαίο…».
Ερχόμενος στο σήμερα ήταν κριτικός όσον αφορά την τακτική της κυπριακής κυβέρνησης:
«Εδώ που έφεραν τα πράγματα οι αδελφοί μας Κύπριοι, με την υπερ -κλιμάκωση του πολέμου των γεωτρήσεων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ, ναι μεν πέτυχαν την εγκατάσταση της Exxon Mobil και της ισραηλινής Noble Energy στα οικόπεδα 10 και 12, όμως προκάλεσαν το ερντογανικό τέρας… Ωθώντας το να μας κυκλώσει με την τουρκο – λυβική συμφωνία από το νότο, απειλώντας μας ανοιχτά της Ιεράπετρας!».
Επισημαίνοντας ότι «Ο εχθρός είναι δεδομένος, αλλά το θέμα είναι να μην κάνουμε λάθη παρορμητικά… Όπως έκανε η Λευκωσία…» ο δημοσιογράφος προειδοποίησε:
«Τελικά, αυτό που χρειάζεται είναι: Ετοιμότητα του Κράτους και των Πολιτών, ώστε να μη μας βρει η Τουρκία απροετοίμαστους…».
Και ο Κώστας Μαρδάς κατέληξε υπαινικτικά:
«Βέβαια… δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο,
αν γίνει… θερμή υποχώρηση…».
πηγή:alithia.gr