Τις ελληνο- τουρκικές κρίσεις του 1976 και 1987 στο Αιγαίο που, παρά τις διαμηνύσεις κατά της Άγκυρας από Καραμανλή – Ανδρέα, κατέληξαν σε αμοιβαίο πάγωμα- γκριζάρισμα ερευνών, προκειμένου να αποτρέψουν γενικό πόλεμο, ανέλυσε ο Κώστας Μαρδάς, με βάση το βιβλίο του ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, στο ραδιόφωνο OPEN EΡΤ, καλεσμένος την Τρίτη 23/6/20 του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του στο facebook, η ανάλυσή του έχει ως εξής:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην κρίση του Αυγούστου 1976, μπορεί να απείλησε το ερευνητικό πλοίο “Χόρα”, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε,υπό την πίεση των ΗΠΑ και την ουδετερότητα της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και της ΕΟΚ, να παγώσει τις έρευνες της Ελλάδας (με δέσμευση ότι ούτε η Τουρκία θα έκανε) στο Αιγαίο, αποδεχόμενος το Πρωτόκολλο της Βέρνης που προέβλεπε διαπραγματεύσεις επί όλων των διεκδικήσεων της Άγκυρας…Και, για να τα λέμε όλα: Χάσαμε στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την ελληνική αίτηση προσωρινών μέτρων κατά του ερευνητικού, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι η ζημιά στον βυθό από τις τουρκικές ηχοβολές, δεν ήταν ανεπανόρθωτη, αφού η Τουρκία θα έδινε αποζημίωση… Στην τελική του απόφαση, το Δικαστήριο δήλωσε αναρμοδιότητα εκδίκασης, γιατί η Ελλάδα δεν είχε υπογράψει συνυποσχετικό με την Τουρκία και γιατί, επιπλέον, είχε δηλώσει από την ίδρυσή του, ότι δεν αποδεχόταν αποφάσεις του σε θέματα θαλασσίων συνόρων…
Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην κρίση του Μάρτη 1987, ενώ απείλησε το ερευνητικό “Πίρι Ρέις”, στο τέλος αποδέχθηκε το τουρκικό αίτημα να ακυρώσει την προγραμματισμένη από την εταιρεία “Ντένισον” γεώτρηση έξω από τη Θάσο, καθώς βρέθηκε και εκείνος χωρίς συμμάχους και με ουδέτερη τη Σοβιετική Ένωση, απέναντι στην πολεμική απειλή του Οζάλ. Παρ΄ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη, προκειμένου να πιέσει τους αμερικάνους να… πιέσουν την Τουρκία, η βάση δεν έκλεισε ούτε ένα λεπτό. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζίβκωφ, στον οποίο έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, αρκέστηκε σε μια γενικόλογη δήλωση υπέρ της ειρήνης και τίποτα άλλο, αφού η Ρωσία έμεινε ουδέτερη. Το ίδιο ουδέτερη και Η ΕΟΚ… Έτσι, για να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο, παρά τον ενθουσιασμό που ενέπνευσε σε Στρατό και Λαό, ικανοποίησε την απαίτηση Οζάλ για ακύρωση της γεώτρησης στη θέση Μπάμπουρας. Και αναγκάστηκε να ξεκινήσει κρυφές συνομιλίες προς το Νταβός, επαναφέροντας, με μεσολάβηση του Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Κάριγκτον, το Πρωτόκολλο της Βέρνης για αμοιβαίο πάγωμα ερευνών. Αυτό που χαρακτήρισε…”εθνική υποχώρηση ” όταν το συμφώνησε ο Καραμανλής στην αντίστοιχη κρίση του 1976…
Έκτοτε, παραμένει το πάγωμα – γκριζάρισμα του Αιγαίου. Με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις. Βέβαια, απέχουν και οι Τούρκοι… Που όμως, δεν δικαιούνται πάνω από 10 % της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Αλλά, την βασίμως εικαζόμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν την έχουμε κατοχυρώσει με κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ.
Σημειωτέον ότι το πρωτόκολλο παγώματος δεν αφορά την Ανατολική Μεσόγειο…
Συμπέρασμα: Ο Ερντογάν, με τις επτά γεωτρήσεις του που έκανε ανενόχλητος από ΗΠΑ, Ε.Ε. Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία, ΟΗΕ, Ρωσία, θέλει πρώτα να εκδικηθεί τους ελληνοκύπριους βρίσκοντας αέριο. Οι Κύπριοι έχουν ευθύνη γιατί ξεκίνησαν, όλοι τους τους, – αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και ακροδεξιοί- ξεκίνησαν με αυταπάτες τις… άοπλες γεωτρήσεις… Προσδοκώντας ότι η αμερικανική EXXON MOBIL θα πολεμήσει γι αυτούς!… Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, με την υπερκλιμάκωση του αγωγού EAST MED, θα τον παρακαλούμε για πάγωμα… Και θα μας ζητά την ματαίωση του αγωγού, που πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ όπως την κατέθεσε στον ΟΗΕ, παράλληλα με την κατάθεση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου περικύκλωσης της Ελλάδας.
Όπως παρακαλούμε από τώρα, πριν… το θερμό επεισόδιο, τους Αμερικάνους να μας προστατεύσουν…
Συμπέρασμα του… συμπεράσματος:
ΑΟΖ χωρίς όπλα, δεν υπάρχει!
Ακόμη και ο διάλογος, πάει με όπλα!
…Και ας αφήσουμε τους εθνικούς παρορμητισμούς και τις ατομικές μεγαλοστομίες!»
πηγή: alithia.gr