«Από τις πολλές κυρώσεις των εταίρων μας, μην πάθει καμιά …κίρρωση ο Ερντογάν», σχολίασε σαρκαστικά ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος ως αναλυτής των ελληνοτουρκικών στην πρωινή σαββατιάτικη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ με τους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο.
«Αν επιβληθούν κυρώσεις – αυστηρές, χλιαρές ή ενδιάμεσες- πρέπει να περιμένουμε… αντικυρώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι εύκολος παίχτης» είπε.
Και εξήγησε:
«Το μεγαλύτερο οπλικό του σύστημα λέγεται… «προσφυγικό». Η Τουρκία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο προσφυγική κοινότητα με 3, 5 εκατομμύρια Σύριους και άλλες 370.000 διαφόρων εθνικοτήτων. Και μπορεί να σπάσει πάλι τα μούτρα του αν τους εξαπολύσει, όπως τον Μάρτη στον Έβρο και στο Αιγαίο, όμως ο αδύνατος κρίκος είναι η Κύπρος, η οποία, από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φιλοξενία προσφύγων σε σχέση με την πυκνότητα και γεωγραφική έκταση, αφού έχει 35.000 σε καταυλισμούς σε μια ημικατεχόμενη νήσο».
Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος υπογράμμισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης των θερμόαιμων, λέγοντας:
«Με ευθύνη αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα, δεν έχουμε εξοπλισμούς επί δέκα χρόνια… Και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους οι …στρατάρχες του Facebook, που βιάζονται να πάρουν την ΑΟΖ και… την Πόλη… Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, καθώς η Αμερική και η Ευρώπη άφησαν να δημιουργηθεί το τέρας που λέγεται Τουρκία».
Επεσήμανε ότι ο Ερντογάν μπορεί να απαντήσει ακόμη και στις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ με κλείσιμο Βάσεων ραντάρ ή του Ινστιρλίκ, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση το 1975, όταν το κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο όπλων για την εισβολή του Αττίλα, αναγκάζοντας τον αμερικάνο Πρόεδρο να το άρει το 1978.
Επικαλούμενος το κείμενο Συμπερασμάτων, που καταγγέλλει τις τουρκικές παρανομίες σε Κύπρο και Καστελλόριζο, φώτισε ένα «παραθυράκι» υπέρ της Άγκυρας:
«Κάνοντας μια… μικροβιολογική ανάλυση του κειμένου ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οκτωβρίου, βάσει της οποίας θα διεξαχθεί η σύνοδος της 10 ης Δεκεμβρίου, επισημαίνω ότι στην παράγραφο 16 μπήκε μια διατύπωση που θα δώσει το δικαίωμα στη Γερμανία να μας ζητήσει να πάμε σε διαπραγματεύσεις για όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Η διατύπωση λέει ότι «οι προσπάθειες για άμεσες διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχισθούν και να διευρυνθούν», πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως ορθώς έχει περιορίσει ο Πρωθυπουργός το διάλογο.
Οι κυρώσεις λοιπόν θα φέρουν… κυρώσεις διαλόγου, πετώντας οι Ευρωπαίοι το μπαλάκι σε μας.
Ήδη η τουρκική εφημερίδα Σοζτσού αποκάλυψε ότι η Μέρκελ ζήτησε από τον Μητσοτάκη να συζητήσει και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Και βέβαια, ο Πρωθυπουργός το απέκλεισε. Αλλά το ίδιο ζήτησε και ο Πομπέο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, λέγοντας ότι είναι πάγια θέση των ΗΠΑ, διεθνώς, όπου υπάρχει κίνδυνος αντιπαράθεσης να προτείνουν την αμοιβαία απόσυρση δυνάμεων».
Καταλήγοντας, συνόψισε ως εξής την συμβουλή του ως μελετητής των προηγούμενων επτά κρίσεων:
«Η Ελλάδα ναι μεν δεν πρέπει να δράσει με ανόητο παρορμητισμό, αλλά πρέπει να είναι και έτοιμη δια πάν ενδεχόμενο να αμυνθεί… Διότι, δεν αρκεί μόνο η Ελλάδα να μην θέλει θερμό επεισόδιο… Πρέπει να μη το θέλει και η Τουρκία…».
Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής με χρόνο από το 2.36 έως το 2.50: https://www.ertflix.gr/enimerosi-24/05dek2020-ert-savvatokyriako/
πηγή: alithia.gr